1 de març 2010

El pi, un arbre gegant

El pi és un arbre que trobem per la majoria de parcs i montanyes de la nostra vora. Des de ben petits, tots hem jugat amb amb les seves fulles a punxarnos, a fer veure que eren agulles. Ens hem llençat les pinyes com si fóssin unes pilotes i hem fet guerres.

Els pins són arbres de fulla perenne
, generalment de tronc dret i elevat. La copa del pi pot ser piramidal o arrodonida i, en els arbres adults, ample i caiguda.

Les fulles tenen una forma acicular característica (en forma d'agulla) i s'apleguen en flocs de dues a cinc unitats en petites branquetes. Les espècies europees tenen totes els flocs amb dues fulles.

Els pins són plantes monoiques (la part reproductora de les plantes), amb gènere masculí i femení separades en cada peu. Les femenines, després de ser pol·linitzades i madurades es transformen en pinyes, les esquames de les quals protegeixen les llavors, anomenades pinyons.

Hi ha més d'un centenar d'espècies de pins, distribuides per tot l'hemisferi nord, sis de les quals es fan espontàniament als Països Catalans. Aquestes espècies catalanes de pins són:

- El pi blanc, el pi pinyer i el pinastre a la terra baixa.

- La pinassa o pi gargalla a la mitja muntanya.

- El pi roig a l'estatge montà.

- El pi negre a l'alta muntanya.

Algunes altres són el pi de Canàries, i pi insigne han estat introduïdes per al seu aprofitament forestal.

PINS QUE TROBEM ACTUALMENT ALS PAÏSOS CATALANS

(Espècies pròpies d'aquí i introduïdes d'altres indrets)

Pi blanc
Pi pinyer
Pinastre
Pinassa o pi gargalla
Pi roig
Pi negre
Pi de Canàries
Pi insigne

Nombroses espècies de pins es cultiven des de fa molts anys pels seus pinyons o amb la finalitat de guarnir o forestal, cosa que dificulta l'establiment de les seves àrees originals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada