1 de febr. 2010

Les roses, unes flors amb una llarga història

Tots nosaltres, més o menys vegades, però segur que alguna hem tingut una rosa a la mà. Les roses ens les hauran regalat la parella, els amics, els pares, els fills o un familiar. En les hauran regalat per expressar-nos emocions i sentiments o com a mostra de detall. Però, de ven segur que majoritàriament tots hem rebut una rosa per Sant Jordi.
g

Simbolisme de les Roses a Catalunya i arreu del món:
k
- La diada de Sant Jordi és el dia dels enamorats a Catalunya i és costum que les parelles es regalin una rosa, normalment vermella, i un llibre.
- El Virolai, l'himne de la Verge Montserrat comença amb les paraules: Rosa d'abril, Morena de la serra... el que fa que també sigui conegut com a "Rosa d'abril".
- En dues dinasties angleses: La Casa de Lancaster (Rosa vermella) i La Casa de York (Rosa Blanca) que es van veure enfrontades en la coneguda Guerra de les Dues Roses.
- L'equip Nacional de Futbol d'Anglaterra es conegut pel sobrenom dels Tres Lleons i, alhora, per "Equip de la Rosa".
- És un element emblemàtic de la Selecció de Rugby d'Anglaterra.
- La rosa vermella és el símbol dels socials demòcrates, en record de la Rosa de Luxemburg (Pensadora i màrtir del pensament social demòcrata). L'utilitzen molts col·lectius que tenen aquesta ideologia, com el PSOE (Partido Socialista Obrero Español).
h
h
Les roses son símbols antics de l'amor i de la bellesa. La rosa era una flor sagrada per a moltes deesses. Hi han roses de molts colors, cadascun té un significat simbòlic:

- Blau: Representa miracles i noves possibiblitats.
- Vermell: Representa amor i passió.
- Rosa: Representa tolerància i secret.
- Rosa fort: Representa gratitud.
- Rosa clar: Representa admiració i condolència.
- Blanc: Representa inocència, puresa i ànima.
- Groc: Representa un amor que esta morint i amistat alhora.
- Taronja: Representa passió
- Negre: Representa sexe.
- Vermell porpra: Representa bellesa.